Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania.

Fot. 123RF/Picsel

Przepis nie jest nam potrzebny.

Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Po pierwsze, szykujemy wszystko przed rozpoczęciem gotowania. Stir-fry wymaga szybkości, czujności i precyzji działania, dlatego nie możemy sobie pozwolić na szykowanie czegokolwiek w trakcie przygotowywania potrawy.

Składniki najlepiej przygotować w osobnych naczyniach i ustawić zgodnie z kolejnością wykorzystywania. Kolejność wyznacza szybkość ich przyrządzania, czyli twardość. Dla przykładu: najpierw dodamy marchew, następnie cebulę, fasolkę itp. Czosnek czy imbir dodajemy na początku, smażąc kilka chwil, aby smakiem i aromatem przeszła cała potrawa.

Wok jest naczyniem idealnym ze względu na wysokość ścianek, pojemność oraz łatwość mieszania przez podrzucanie. Jeśli jednak nie dysponujemy takim naczyniem - wystarczy głęboka patelnia.

Sięgamy po tłuszcz z wysoką temperaturą dymienia, czyli mówiąc wprost taki, który się nie spali po mocnym podgrzaniu. Dobrymi olejami są: arachidowy oraz sojowy, jednak popularny i powszechnie dostępny olej rzepakowy również sprawdzi się doskonale.

Olej podgrzewamy mocno, tak, by nie móc utrzymać nad nim dłoni. Możemy także sprawdzić jego temperaturę zanurzając np. kawałek marchwi. Jeśli natychmiast zacznie się smażyć, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia.

Mięso - jeśli używamy mięsa, to zaczynamy smażenie właśnie od niego. 4-5 minut wystarczy, żeby zmieniło kolor, następnie musimy je przełożyć do osobnego naczynia, doprawić i ewentualnie dosmażyć. Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, oprócz tego puszcza soki, więc może spowodować, że wszystko w naszym woku zacznie się dusić.

Warzywa smażymy zaczynając od najtwardszych. Dbamy o to, by były drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach, co sprawi, że szybciej się usmażą. Po przesmażeniu pierwszej partii, dodajemy kolejne, uważając, by nie przeładować woka i nie zacząć duszenia. Gotowe doprawiamy i ewentualnie dodajemy mięso. Zamiast soli możemy sięgnąć po sos sojowy.

Stir-fry podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem typu noodle. Wybrany dodatek szykujemy osobno, a następnie, po przecedzeniu, dodajemy do woka, mieszamy dokładnie i podajemy. Smacznego i na zdrowie!

 

Zobacz więcej kulinarnych inspiracji z dalekigo wschodu. 370+ przepisów. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34157

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 482

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4820

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1362

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113599

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11725

60 min
29