Tłuste produkty, których potrzebuje twój organizm

Wielu z nas, chcąc żywić się możliwie jak najzdrowiej, stara się wyeliminować z diety tłuszcze. Jednak okazuje się, że nie wszystkie z nich nam szkodzą. Niektóre doskonale wpływają na nasz organizm i są wręcz niezbędne w codziennym jadłospisie.

Wokół tłuszczu w diecie narosło wiele mitów i kontrowersji. Niektóre z nich zawierają w sobie ziarno prawdy, jednak część należałoby włożyć między bajki. Jednym mitów jest ten, mówiący że powinniśmy całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety, jeśli chcemy żyć długo i zdrowo. Nic bardziej mylnego! Tłuszcz pełni ważną funkcję w naszym organizmie i w odpowiednich dawkach, jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. To właśnie w nim rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości tłuszczu, organizm nie będzie miał szansy na przyswojenie tych substancji, a stąd już tylko krok do poważniejszych schorzeń. Chcąc ich uniknąć, powinniśmy zadbać, aby w naszej diecie pojawiły się produkty, które zapewnią nam odpowiednią porcję zdrowego tłuszczu. O jakich mowa?

1. Nasiona i pestki

Pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane lub popularne w ostatnim czasie chia - wszystkie te produkty łączy kilka cech, w tym wysoka zawartość tłuszczu. Jest to jednak zdrowy tłuszcz, potrzebny naszemu ciału. Tego typu ziarna zawierają w sobie sporą porcję witamin, pierwiastków i mikroelementów, które odżywiają organizm. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika, nasiona poprawiają metabolizm i pozwalają uregulować pracę układu trawiennego.

Zobacz przepis na zapiekankę z dynią. Kliknij >>

Tłuszcz zawarty w oleju kokosowym wcale nie sprawia, że tyjemy. Wręcz przeciwnie - ten typ tłuszczu jest fantastycznym źródłem energii, która stopniowo uwalnia się w naszym organizmie przez cały dzień. Co ciekawe, naukowcy udowodnili, że spożywanie oleju kokosowego może wręcz przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dodatkowo, przyśpiesza nasz metabolizm oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Kliknij >>

Awokado jest jednym z najtłustszych owoców, a jednocześnie jednym z najzdrowszych. Zawarte w nim przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają spowolnić proces starzenia, usprawnić pracę naszego systemu odpornościowego oraz zmniejszyć szansę na wystąpienie zmian miażdżycowych, udaru mózgu oraz chorób serca.

Jak sparwić, by awokado dojrzało szybciej? Kliknij >>

Wiele osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów, obawia się orzechów, właśnie ze względu na zawarte w nich tłuszcze. Faktycznie, zawierają ich całkiem sporo, jednak są one wyjątkowo zdrowe i nawet niewielka ilość orzechów, może nie tylko zaspokoić apetyt, ale również zaopatrzyć nas w wiele odżywczych substancji. Orzechy tak naprawdę są prawdziwymi przyjaciółmi wszystkich osób na diecie - dostarczają energii, pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi oraz zapobiegają napadom wilczego głodu.

Orzechy na ratunek sercu! Kliknij >>

Oliwa jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Ponoć to właśnie ona jest sekretem długowieczności osób, żyjących w krajach śródziemnomorskich, gdzie jej spożycie jest wyjątkowo wysokie. Oliwia obniża ciśnienie, chroni nas przed rakiem oraz redukuje poziom złego cholesterolu. Co ciekawe, zawarte w oliwie jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają również poziom cukru we krwi, dlatego jej spożywanie poleca się osobom chorym na cukrzycę. Ponadto udowodniono, iż ma ona bardzo pozytywny wpływ na naszą wagę - pobudza trawienie i oczyszcza organizm, dzięki czemu łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy.

Oliwa czyni cuda... Kliknij >>

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2