Do góry

Newsy

Wiśnia z Barbados na zdrowie

Wiśnie z Barbados, czyli acerole, pobiły rekordy jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Jedna malutka wisienka aceroli zawiera aż 80,5 mg tej witaminy - to prawie tyle, co w trzech normalnej wielkości cytrynach. Jakie jeszcze ma właściwości?

Acerole to niepozorne owoce przypominające wiśnie.     Fot. 123rf.com

 

Co to takiego?

Owoce aceroli przypominają 3-centymetrowe „wisienki". Różnią się od wiśni tym, że w środku mają 3 pestki zamiast jednej. Mają czerwoną skórkę i są miękkie w środku. Są dość kwaśne w smaku. Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na ich delikatność, dlatego w sklepach można kupić soki i preparaty z tych owoców (np. proszki), a w wersji świeżej raczej nie są dostępne. No, chyba, że zaczniemy je hodować w domu (tutaj poradnik, jak to zrobić).

Trzeba pamiętać, że właściwości aceroli zmniejszają się wraz z obróbką. W świeżych owocach i świeżym soku jest więcej witamin niż w sokach i dżemach przetworzonych.

Acerola rośnie do rozmiarów krzewu lub małego drzewka, ale nie będzie miała nic przeciwko uprawie w donicy. Wystarczy jej ciepłe, nasłonecznione miejsce, nie jest wymagająca. Zobaczcie, jak uprawiać acerolę w domu.


Skondensowane zdrowie

Acerola to najbogatsze i najbardziej „skondensowane" znane nam źródło witaminy C w owocach uprawnych. Witamina C to aż 4,5 proc. całego owocu. Acerola wyprzedza pod tym względem nawet naszą czarną porzeczkę (która także jest lepsza niż cytrusy). W im większym słońcu dojrzewały owoce aceroli, tym więcej mają witaminy C.

Te niepozorne wisienki są także świetną przekąską dla odchudzających się. Jedna acerola zawiera tylko 2 kcal! Cała szklanka (około 100 g) tych owoców to nadal zaledwie 31 kcal. Oprócz tego, acerola zawiera sporo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.

 

Witamina C i pomarańcze. Kliknij!

pomarańcze


Starożytny lek na biegunkę

Acerola była najprawdopodobniej znana przez starożytnych Majów. To oni jako pierwsi odkrywali jej cudowne właściwości jeszcze przed przybyciem Kolumba.

W medycynie tradycyjnej acerolę wykorzystywano do leczenia bólu głowy, czerwonki, biegunek, a także nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem wątroby. Obecnie w formie sproszkowanej bywa stosowana w przemyśle farmaceutycznym jako naturalne źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.


Wisienka lepsza niż witamina C w tabletkach

Witamina C z aceroli jest znacznie łatwiej wchłaniana niż jej syntetyczny odpowiednik. W badaniach była dokładnie 1,63 razy lepiej przyswajalna. Co ważne, nawet stosowanie aceroli (w proszku, zmieszanej z sokiem jabłkowym) u małych dzieci było korzystne i nie wywoływało alergii.


Co jeszcze w nich siedzi?

Ale acerola to nie tylko witamina C. W tych niepozornych owocach siedzi całe bogactwo witamin i minerałów. W szklance owoców jest 143 mg potasu, 18 mg magnezu, 12 mg wapnia, a także 752 IU (ang. international unit, międzynarodowa jednostka aktywności substancji czynnych) witaminy A.

Acerola wzmacnia także działanie innych roślin mających działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczające skutki poczynań wolnych rodników w organizmie (wolne rodniki uszkadzają DNA i prowadzą do przedwczesnego starzenia się komórek).


Figi na oczyszczanie organizmu. Kliknij!

figi

 

Jak chorują rośliny doniczkowe? Zobacz!

Jak uprawiać acerolę w domu?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Źródła:

Artemis P. Simopoulos,C. Gopalan „Plants in Human Health and Nutrition Policy"
ndb.nal.usda.gov

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń