Do góry

Newsy

Woda różana

Woda różana w Polsce nie jest produktem rozpowszechnionym. Mało kto wie, że nie jest używana tylko jako składnik kosmetyków, maseczek i kąpieli, ale i jako pyszny dodatek do jedzenia!

Fot. 123RF.COM/PICSEL


Woda różana jest produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji olejku różanego. Początkowo była wytwarzana jedynie w krajach arabskich, jednak obecnie rozpowszechniona jest niemal na całym świecie. Woda różana jest popularna nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Bardzo chętnie stosuje się ją do przyrządzania napojów, potraw mięsnych lub słodyczy. Dzięki swojemu delikatnemu aromatowi, nadaje subtelny posmak całej potrawie.


Gdzie możemy wykorzystać wodę różaną?

Wszędzie! Najlepiej będzie smakowała jako dodatek do słodkich wypieków. Można ją dodawać do ciast, słodkich bułeczek, croissantów, deserów i przetworów.

Wspaniale się będzie komponowała z pomarańczą i truskawką. Można ją dodawać również do mięs i różnych sałatek. Ale ostrożnie, wystarczy jedna, maksymalnie dwie łyżki do nadania pożądanego aromatu.


Przepis >> Różana galaretka

Składniki:

- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki wody różanej
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 garść malin

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Do miseczki wlewamy gorącą wodę, dodajemy wodę różaną sok z cytryny i żelatynę. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Przelewamy do pucharków i dodajemy do każdego po kilka malin.

Wodę różaną możemy również używać do pielęgnacji skóry - jako tonik, w szczególności do skóry wrażliwej. Możemy dodawać go do kąpieli, aby poczuć się jak boginie w swoim własnym prywatnym SPA!


Woda różana domowej roboty

Wodę różaną można zakupić w sklepie za nieduże pieniądze, ale można ją również przygotować samodzielnie w domu.


Przepis >> Woda różana

Składniki:

- 10 szklanek płatków róż,
- 1,5 litra wody.

Przygotowanie:

Płatki różane po dokładnym umyciu przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie przez około 20 minut. Po tym czasie różany wywar należy zdjąć z palnika i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu przelać przez sitko lub gazę i wlać do butelki. Tak przygotowana woda różana jest już gotowa do spożycia, należy ją przechowywać w lodówce.

Jakich kwiatów można użyć w kuchni? Kliknij!

kwiaty


Przepis >> Koncentrat różany

Składniki:

- 500 gram płatków róż.

Przygotowanie:

Płatki należy rozdzielić na dwie kupki. Jedną z nich należy utrzeć w moździerzu - podczas ucierania powstanie sok, który należy przelać do miseczki i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu do miseczki z sokiem dodajemy resztę płatków i wymieszaj. Odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na minimum jedną dobę.

Po tym czasie przekładamy zawartość miseczki do żaroodpornego naczynia (nie metalowego!), kładziemy na gazie i podgrzewamy do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy do ostudzenia.

Po ostudzenia należy przelać płyn przez ściereczkę - najlepiej zrobić to kilka razy, aby płyn był klarowny. Koncentrat zostawiamy na kilka godzin w nasłonecznionym miejscu, po czym chowamy go do lodówki. Przed użyciem należy go rozcieńczać z wodą.


Czy wiesz jaką moc ma lawenda? Kliknij!

lawenda

Zobacz też: Sekrety udanego ciasta | Wrześniowe przetwory | Śniadaniowe błędy Polaków

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń