Zioła i przyprawy w Twojej kuchni i ich właściwości

Zioła i przyprawy stosowane są w kuchni zarówno dla urozmaicenia smaku potraw, jak i dla ich właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w swojej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Bazylia

Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie, hamuje wzdęcia. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Olejek bazyliowy polecany jest na ukojenie nerwów, przy dekoncentracji i bólach głowy.
Bazylia w kuchni wykorzystywana jest jako przyprawa do potraw oraz jako dekoracja. Liście bazylii możesz dodawać do lemoniad, koktajli czy sałatek.

Mięta

Herbata miętowa wspomaga układ trawienny, stosowana jest przy niestrawności. Inhalacje z zastosowaniem olejku miętowego udrażniają zatoki. Napar z mięty wspomaga koncentrację.
Miętę możesz dodawać do sałatek, ryb i mięsa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do lemoniad i koktajli. Jeśli nie lubisz pić samej wody, dodaj ją jako element smakowy. Możesz ją dodać również do sorbetów.

Imbir

Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje wzdęcia.
Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw do potraw na świecie. Stanowi doskonały dodatek do herbat rozgrzewających, lemoniad. Możesz łączyć go z cynamonem i goździkami.

Oregano

Ma właściwości wspomagające trawienie, działa rozkurczowo, wykazuje właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Może być stosowane przy inhalacji. Jest bogate w witaminy C, A, E i K.
Oregano stanowi doskonały dodatek do zapiekanek czy pizzy. Możesz go wykorzystać jako przyprawę do sosów na bazie pomidorów.

Rozmaryn

Wspomaga pamięć i koncentrację. Ma właściwości korzystnie wpływające na układ trawienny. Rozmaryn wzmacnia odporność.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, można dodawać go zup i sałatek. Możesz również stosować go jako przyprawę do warzyw, np. ziemniaków.


Reklama

 

Goździki

Wspomagają układ odpornościowy, mają działanie przeciwbakteryjne. Zmniejszają ból i stan zapalny w organizmie.
Goździki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kompotów, sosów czy win. Mogą również stanowić dodatek do mięs.

Jak przechowywać zioła i przyprawy?

Suszone zioła i przyprawy możesz przechowywać w szklanych pojemnikach na przyprawy, które możesz kupić np. na Allegro.
Jeśli chcesz mieć stały dostęp do świeżych ziół (takich jak np. mięta, bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek), najlepiej zasadzić je w doniczkach i ustawić na parapecie.

Możesz również zakonserwować zioła w zalewie, przygotowując aromatyzowane oleje ziołowe. Wystarczy dobrej jakości olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek i gałązki ulubionych ziół.
W celu zachowania świeżości ziół na dłużej dobrym pomysłem będzie zamrożenie ziół w pojemnikach na kostki lodu. Wystarczy wypełnić foremki posiekanymi ziołami, uzupełnić je wodą i włożyć do zamrażarki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 128

15 min
4
Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 50

>60 min
1
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2