Zmysłowe szparagi - jak je uwieść?

Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach.


Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.

 

Zwracamy także uwagę na to jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie, w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze, w cieniu to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi sprawdzamy czy nie mają zielonych przebarwień i sięgamy po te średniej grubości - ok. 1 cm. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra.

 

Skoro już jesteśmy przy kolorach - szparagi występują w trzech barwach: białej, zielonej i rzadko spotykanej fioletowej, uprawianej głównie w USA i we Włoszech. Kolor szparaga zależy od stopnia nasłonecznienie - gdy jest ono duże, roślina przybiera zieloną barwę, gdy okryjemy ja specjalnym kopcem ziemi nabiera barwy białej. Fioletowe to wynik uprawy łączonej. Jeśli chodzi o smak to delikatniejsze i wykwintniejsze są szparagi białe. Zielone wybierają osoby, którym zależy na wyrazistości.

 

Niestety białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy także je obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu z zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu, ku nasadzie. Zielonych szparagów nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo.

 

Szparagi najczęściej gotujemy. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody, ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też będzie dobrze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno bezbarwną nitką, by nie zafarbowała wody.

 

Do zielonych dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masło lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdzamy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo stawiając lekki opór. Gotujemy je pod przykryciem.

 

Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyc smak. Te warzywa doskonale nadają się także na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.

 

A jakie szparagi smakują najlepiej?

 

Szparagowe śniadanie. Klikaj!

 

Szparagi po holendersku. Klikaj!

 

Szparagi w sosie aioli. Klikaj!

 

Szparagi smażone z czosnkiem. Klikaj!

 

Canelloni ze szparagami. Klikaj!

 

Pieczone udka ze szparagami. Klikaj!

 

Łosoś ze szparagami. Klikaj!

 

Szparagi z truskawkami i fetą. Klikaj!


Sentymentalny rabarbar - chroni przed rakiem - klikaj!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32546

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 66

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 905

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11