Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą.

Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.

 

Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach,
której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.

Robert Sowa i Fundacja Klub Szefów Kuchni polecają Risotto z białą truflą

- 1 kg ryżu do risotto Arborio
- 1 kostki masła
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 l świeżo tartego (puszystego) parmezanu
- 1l klarownego bulionu drobiowego
- ok 150 g białej trufli
- sól



W rondelku o grubym dnie, na połowie masła zeszklij szalotkę. Dodaj wino i wolno gotując odparuj do momentu aż poziom wina wyrówna się z szalotką. Dodaj ryż i ciągle mieszając drewnianą łyżką, lekko go upraż. Zacznij dodawać po małej chochelce bulionu, delikatnie mieszając. Gdy ryż osiągnie
twardość a'dente, zakończ podgrzewanie i wkręć po kawałku resztę masła i tarty ser. Następnie za pomocą strugu potnij połowę trufli na cienkie płatki i dodaj do risotto. Zamieszaj risotto i wyłóż na talerze. Resztę trufli potnij na wierzch risotta.


Książkę polecają:

Beata Tyszkiewicz:
Nie ma bardziej smakowitej lektury!
Ta książka pozwoliła mi przeżyć chwile wiary w uczucia i pasje.

Michel Moran, francuski szef kuchni i restaurator, juror programu MasterChef:
Wyśmienita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.
A. Escoffier - mój mentor kulinarny.


Robert Sowa:
"Białe trufle" to wielka uczta, nie tylko smakowita opowieść o miłości, francuskiej kuchni i miłości do
jedzenia. To przede wszystkim zmysłowa historia o jednym z najlepszych szefów kuchni we Francji -
Auguście Escoffierze. Wykwintna lektura, polecam!


O autorce:

Nicole Mary Kelby - amerykańska pisarka polskiego pochodzenia (jej ojciec pochodził z Krakowa), autorka opowiadań i powieści. Mieszka na Florydzie, gdzie pracowała jako reporterka, wydawca i pedagog. Jest autorką pięciu książek, w tym bestsellera In The Company of Angels, wielokrotnie nagradzanej kolekcji opowieści Travel Guide for Reckless Hearts i książki The Constant Art of Being a Writer: The Life, the Work & the Business of Fiction (Writer's Digest Books). Przez Southern Arts Federation została mianowana "Wybitną Południową Artystką". Jej książki uzyskały liczne nagrody, w tym Złoty Medal od Florida Book Awards, zostały też przetłumaczone na kilka języków, są polecane m.in. przez The Literary Guild, a dwie jej powieści Theater of the Stars i Whale Season są rekomendowane do ekranizacji. Nicole Mary Kelby pisze też bloga At Escoffier's Table, gdzie bada duchowe, etyczne i literackie wpływy sztuki kulinarnej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 8153

60 min
15

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 69130

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12917

60 min
22
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 5017

30 min
39
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 419348

60 min
1147