Do góry

Newsy

Nieznane właściwości cynamonu

Przyprawa ta nieodzownie kojarzy nam się z jesienią oraz zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że poza tworzeniem miłej atmosfery, cynamon doskonale wpływa na nasze zdrowie.

Cynamon dotarł do nas wprost z dalekiego Cejlonu i bardzo szybko podpił serca wszystkich, którzy go spróbowali. Znamy go przede wszystkim jako przyprawę kuchenną, sprzedawaną w dwóch wersjach - sproszkowanej i w postaci niewielkich ruloników. Zarówno liście, jak i kora cynamonowca mają silny aromat. Dodajemy go często do mięs, ryb, ryżu czy owoców, nadając im wyjątkowy aromat i smak.

Smaczny sposób na zdrowie

Mało kto wie, iż oprócz walorów smakowych, cynamon ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu.

Ponadto, ta azjatycka przyprawa ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz kondycję naszych stawów. Co więcej, cynamon obniża poziom cholesterolu oraz działa łagodząco na żołądek. Napar przygotowany z tej przyprawy pomaga na bóle brzucha, zwłaszcza te menstruacyjne. W celu przygotowania takiej mikstury, wystarczy wymieszać pół łyżeczki cynamonu ze szklanką wody oraz sokiem z połowy cytryny.

Warto również wiedzieć, że cynamon pomaga uporać się z pierwszymi objawami przeziębienia. Dzieje się tak ze względu na silne właściwości antyseptyczne oraz rozgrzewające. Cynamon wspomaga nasz organizm w walce ze stanami zapalnymi, w infekcjami skórnymi oraz różnego rodzaju objawami trądziku. Przy tym ostatnim, skuteczne są maseczki z miodu i niewielkiej ilości cynamonu nakładane na twarz.

Na dobre samopoczucie i piękny wygląd

Cynamon ma również duży wpływ na nasze samopoczucie. Ma właściwości antydepresyjne i rozluźniające. Jest skuteczny w walce ze stresem, wspomaga pamięć i koncentrację. Po silnym przemarznięciu pomaga nam się rozgrzać, możemy go dodać do herbaty, kawy, kakao czy gorącej czekolady. Alternatywą jest mieszanką cynamonu i goździków dodawana do grzanego wina. Gorące napoje z dodatkiem cynamonu, dodatkowo potęgują swoje właściwości rozgrzewające. Ponadto, świetnie pachną i roztaczają w domu słodki, korzenny zapach. Wspaniałym „poprawiaczem" nastroju okazują się desery z cynamonem - cynamonowe ciasteczka, ciasta, czy owoce. W końcu co może bardziej poprawić nam humor, niż zdrowe słodkości, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

Cynamon ma także działanie upiększające. W połączeniu z fusami kawy, oraz oliwką z oliwek otrzymujemy naturalny peeling do ciała, który doskonale wpływa na ukrwienie skóry oraz ma działanie antycellulitowe.

Kto powinien uważać na cynamon?

Niestety, powinniśmy mieć na uwadze, że cynamon, zjadany w zbyt dużych ilościach, może mieć również szkodliwe działanie. Kumaryna zawarta w tej przyprawie, może źle wpłynąć na działanie żołądka i wątroby.

Warto również zwrócić uwagę jaki cynamon kupujemy - tańsza odmiana chińska ma wyższe stężenie kumaryny, niż tradycyjny cejloński cynamon. Dlatego, jak każdy produkt, należy go spożywać w umiarkowanych, zdrowych ilościach, a na pewno pomoże nam na wiele dolegliwości i poprawi nastrój jesienią.

 

Zobacz też: Bulgur - kasza dobra na wszystko. Kliknij!

Tekst: Milena Węclewska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń