Do góry

Newsy

Nowy numer magazynu PYSZNE już w kioskach!

W najnowszym numerze magazynu kulinarnego PYSZNE karnawał trwa w najlepsze! Smażymy pączki i faworki, pieczemy torty i gotujemy po cesarsku - tak jak wiedeńczycy.

fot. PYSZNE/Facebook

W warsztatach kulinarnych nauczymy się, jak przyrządzić domowy makaron i nauczymy się smażyć steki doskonałe. Od tej pory zawsze będą takie, jak trzeba: rare, medium albo well done. Dowiemy się też, która sól jest najzdrowsza i jakie tajemnice kryje fasola czarne oczko, mung i pinto. A na deser tekst o afrodyzjakach do poczytania we dwoje.
Magazyn PYSZNE - Gotowanie proste i przyjemne!

 

Warsztaty kulinarne: Pyszny Tłusty Czwartek

Huczny koniec karnawału

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wkrótce po nim nadchodzi Wielki Post, więc nic dziwnego, że tradycja nakazuje najeść się do syta. Niektórzy biorą sobie tę zasadę mocno do serca i nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, a więc tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków i faworków. Może więc warto pozostać wiernym tradycji i w ten jeden dzień w roku nie przejmować się kaloriami? Tym bardziej, że inny przesąd mówi, że temu, kto nie skosztuje w zapusty ani jednego pączka, może przestać dopisywać szczęście.

Niekoniecznie na słodko
W dawnej Polsce również chętnie raczono się pączkami, z tą tylko różnicą, że były one nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem, stanowiąc idealny dodatek do wódki, której w ostatni czwartek karnawału nie brakowało. Dzisiejsze pączki przybrały znacznie słodsze oblicze. W środku najczęściej znajdujemy marmoladę lub budyń, ale coraz większą popularnością cieszy się czekolada, a nawet twaróg. Idealnym uzupełnieniem jest lśniąca warstwa lukru lub czekolady albo biała kołderka z cukru pudru.

Ciasto idealne

Jednym z sekretów udanych domowych pączków jest konsystencja ciasta. Aby była taka, jak trzeba, warto przyrządzić masę z dodatkiem mąki krupczatki. Do całości dodajmy jeszcze odrobinę spirytusu - zabezpieczy to nasze słodkości przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. To samo zresztą tyczy się faworków - ciasto na chrust także dobrze jest wzbogacić łyżką alkoholu.

ABC smażenia

Pączki i faworki smażymy na głębokim tłuszczu. Swego czasu był to smalec, klarowane masło albo olej rzepakowy, jednak dziś polecany jest głównie ten ostatni. Po usmażeniu warto rozłożyć słodkości na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Więcej informacji i porad krok po kroku dotyczących pączków znajdziesz na stronie 28 Magazynu PYSZNE.

 

Dowiedz się jak przygotować makaron idealny. Kliknij!

Następna strona >>

1 2

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń