Do góry

Bake off

Orzechowo-serowe kulki Marysi - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała galerię smaków w formie kulek mocy.

Orzechowo-serowo-gruszkowe

  • 110 g miękkiego masła
  • 230 g masła orzechowego (bez cukru)
  • 420 g mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki stewii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 2 gruszki konferencje
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wina marsala
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g sera danablu
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Pistacjowo-żurawinowe

  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki stewii
  • 2/3 szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 180 g obranych pistacji
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 200 g białej czekolady
  • 120 g obranych pistacji

Piernikowe

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 10 orzechów nerkowca
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 20 suszonych śliwek (mięsistych i miękkich)
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy

Dyniowe

  • 120 g masła
  • ½ łyżeczki stewii
  • 2 jajka
  • 150 g purée z dyni
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 210 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 garść mielonych migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • kilka listków mięty do dekoracji

Orzechowo-serowo-gruszkowe

Masło zmiksować z masłem orzechowym, mąką i stewią. Dodać proszek do pieczenia, mleko i wanilię. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Wrzucić posiekane orzechy, zamieszać, piec przez 40 minut w 180°C (użyć blaszki o wymiarach 25 na 28 cm).

Gruszki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie zalać winem wymieszanym z miodem. Gdy owoce zmiękną, wyjąć je na talerzyk, a do pozostałego na patelni sosu wrzucić orzechy (zostawić kilka sztuk do ozdobienia kulek). Smażyć, aż orzechy oblepią się karmelem. Pozostawić do wystygnięcia. W miseczce zmieszać sery, dodać pokruszone ciasto. Masa musi być klejąca. Doprawić pieprzem. Złożyć kulki: uformować placuszek, położyć na środku gruszkę i zawinąć. Nabić na patyczek, udekorować orzechem. Włożyć do lodówki.

Pistacjowo-żurawinowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić, połączyć ze stewią i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło, drobno posiekane pistacje oraz skórkę i sok z cytryny. Piec przez 45 minut w 180 °C (użyć tortownicy o średnicy 25 cm).

Gdy ciasto przestygnie, pokruszyć, dodać serek mascarpone i posiekaną żurawinę. Uformować kulki, obtoczyć w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypać posiekanymi pistacjami.

Piernikowe
Suche składniki (poza 5 orzechami nerkowca i kakao) zmiksować na mąkę. Dodać śliwki, masło migdałowe, olej kokosowy i ponownie zmiksować. Ulepić kulki z połówką nerkowca i kilkoma kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy w środku. Posypać kakao, wbić na patyczki. Udekorować paskami ze skórki pomarańczy. Schłodzić.

Dyniowe
Masło zmiksować ze stewią, następnie dodać jajka, purée z dyni, przyprawę korzenną i jogurt. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blachę i piec przez 40 minut w 180°C (użyć tortownicy o średnicy 18 cm).

Ciasto zmieszać z serkiem mascarpone i migdałami. Oblać rozpuszczoną czekoladą i udekorować miętą.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń