Pascha z bakaliami

Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser.

Fot. materiały prasowe

Składniki:

· 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy

· 200 g masła (miękkiego)

· 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 4 żółtka

· 1 op. cukru waniliowego

· 100 g pistacji Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki cytrony Gold Pack

· szczypta soli

 

Wykonanie:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy, aż do momentu uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do tak przygotowanego kremu dokładamy ser oraz pokrojone bakalie. Całość delikatnie mieszamy.

2. Sitko (18-20 cm średnicy) wykładamy podwójną gazą i opieramy je na brzegach miski (do której będzie ściekała serwatka). Do środka formy wykładamy całą masę serową, a następnie przyciskamy ją talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Tak przygotowany deser wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.

3. Przed podaniem deser wyjmujemy na talerz, usuwamy gazę i dekorujemy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 6403

60 min
5
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3