Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka przekąska na weekend? A może słodki deser dla niespodziewanych gości? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała propozycja.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113033
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 405
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 741
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 560
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113033
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 405
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 741
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 560
Składniki
Rozpocznij od przygotowania nadzienia. Obierz jabłka ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średnią kostkę. Dodaj cynamon i cukier. Wymieszaj.
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, trzeba je przygotować do nadziewania. Kształt właściwie zależy od Twojej wyobraźni, ale jeśli chcesz przygotować finezyjne ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem, podziel je na równe kwadraty o długości i szerokości ok. 8-10 cm.
Złóż każdy kawałek na pół, aby otrzymać trójkąt. Trzymając przed sobą długi bok po lewej stronie, a wierzchołek po prawej, natnij brzegi ok. 1 cm od krawędzi. Ważne, aby nie nacinać ciasta wzdłuż brzegów do samego końca. Zostaw ok. pół centymetra przerwy.
Rozłóż wszystkie kwadraty. Górny brzeg przełóż na dolny, a dolny na górny. W ten sposób uzyskasz ciekawy kształt z ramką, a środkowa część ciasta służy do wypełnienia.
Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż przygotowane wcześniej nadzienie z jabłek, cukru i cynamonu. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi każdego ciastka. Opcjonalnie możesz udekorować ciasto francuskie cukrem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną grzałką górną i dolną.