Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to bez wątpienia wspomnienie dzieciństwa. Każda mama przygotowywała ten szybki placek, gdy dzieci miały ochotę na coś słodkiego. Murzynek z tego przepisu wychodzi pyszny i wilgotny. Możesz go przełożyć dżemem lub polać czekoladą. Podczas przygotowywania ciasta ważne jest, aby dokładnie zmiksować białka z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto wyjdzie lekkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przebijać piany z białek, ponieważ ciasto może pękać.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3030
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154604
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 393
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3030
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154604
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 393
Składniki
W garnku umieść mleko i masło. Podgrzej, aż składniki się połączą i masa będzie płynna. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej ciepłe mleko z masłem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy oraz ponownie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie dodawaj pianę do ciasta i mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki (ok.20-21 cm średnicy) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Najlepiej wykonaj próbę patyczka. Wystudzone ciasto możesz podać samodzielnie, przełożyć kremem lub konfiturą albo polać czekoladą.