Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe słodkości dla cukrzyka. Te pączki są przygotowane bez dodatku cukru na bazie mąki orkiszowej, która świetnie sprawdza się do tego typu słodkości. Po ten przepis bez obaw mogą sięgnąć diabetycy oraz kobiety borykające się z cukrzycą ciążową. Życzymy smacznego!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Składniki
Do miski kruszymy świeże drożdże. Dodajemy łyżkę ksylitolu, łyżkę mąki orkiszowej. Składniki zalewamy 50 ml ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli.
Do miski wlewamy pozostałą część mleka i cukru, dodajemy margarynę. Składniki podgrzewamy, ale nie gotujemy. Składniki powinny być rozpuszczone i ciepłe.
Do miski z mąką dodajemy zaczyn, następnie wlewamy ciepłe mleko z cukrem i margaryną, dodajemy wódkę. Wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, dobrze napowietrzone i odchodzić od dłoni oraz miski.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką orkiszową. Krótko zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na pół, każdą połówkę dzielimy jeszcze raz na pół, ćwiartki ciasta dzielimy ponownie raz na pół. Kroimy do momentu uzyskania 18 kawałków ciasta równej wielkości. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły placek. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu bez cukru. Brzegi ciasta zlepiamy. Formujemy okrągłą kulkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Pączki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Do młynka wsypujemy ksylitol. Mielimy go na pył. Zmielonym ksylitolem posypujemy usmażone, lekko ciepłe pączki.