Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w słoikach to dodatek do obiadu, których niegdyś pojawiał się regularnie w niemal każdym polskim domu i w każdym smakował choćby odrobinę inaczej. Poniżej znajdziesz przepis sprawdzony i testowany przez lata przez wielu zwolenników tartych buraczków z chrzanem. Zapraszamy do wypróbowania przepisu opracowanego przez siostrę Anielę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Buraki porządnie oczyść z piasku i umyj pod bieżącą wodą. Umyte buraczki przełóż do garnka, zalej wodą (do poziomu warzyw) i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj buraki aż do miękkości. Ugotowane buraki odstaw do przestygnięcia. Kiedy będą już zimne, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Zetrzyj chrzan na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z burakami oraz sokiem z cytryny. Jeśli używasz chrzanu ze słoika, to po prostu dodaj go do buraków. Buraczki z chrzanem dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Tak przygotowane buraczki przełóż do małych słoików, zamknij zakrętkami i pasteryzuj przez około 20 minut od zagotowania na średniej mocy palnika.
Gdy słoiki przestygną, sprawdź, czy dobrze się zamknęły — wieczka powinny się „wciągnąć”. Szczelnie zamknięte słoiki odstaw w suche, ciemne i chłodne miejsce.