Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, delikatne ciasto z galaretką i ciepłymi lodami. Coś dla tych, którzy cenią sobie mniej słodkie desery
Składniki
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy herbatniki.
Galartekę cytrynową rozpuszczamy razem z żelatyną w 450 ml wrzątku. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy serek waniliowy a następnie zimną galaretkę. Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki a następnie delikatnie wciskamy w nią lody (ja obcinam z lodów wafelki, które są na spodzie). Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki i pozostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).