Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia i obaw o linię? Oczywiście, ale pod warunkiem, że na twoim stole zagości prosta, dietetyczna szarlotka bez mąki i cukru. Smakiem może z powodzeniem konkurować z tradycyjnymi wypiekami, jednak bilans kaloryczny wypada zdecydowanie na jej korzyść.
Blaszka o rozmiarze ok. 24x35 cm
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1716
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 33
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1716
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 33
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Przygotuj masę owocową. Obierz i zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, a następnie zacznij je dusić z dodatkiem cynamonu w dużym garnku. Całość podsmażaj, do momentu aż owoce zmiękną, a większość płynu odparuje.
Płatki owsiane zmiksuj przy pomocy blendera, aby otrzymać masę przypominającą grubą mąkę.
Zmiksuj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na ciasto, a następnie dodaj do nich zmielone płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej połowę ciasta. Następnie ułóż na nim przestudzone jabłka i przykryj je pozostałym ciastem. Całość piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dietetyczna szarlotka najlepiej smakuje lekko przestudzona. Jeśli chcesz (i pozwala ci na to twoja dieta) możesz oprószyć ciasto cieniutką warstwą cukru pudru.