Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka w przygotowaniu tarta z cukinią doskonale sprawdzi się zarówno w roli obiadu do pracy jak i kolacji na ciepło. Do nadzienia możesz śmiało dodać warzywa lub wędliny, które akurat zalegają w twojej lodówce. Dodatkowo, jeżeli chcesz przyspieszyć prace, możesz zastąpić domowej roboty kruche ciasto jego sklepowym odpowiednikiem lub nawet ciastem francuskim.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 40
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2245
Polecam.
Odsłon: 433
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 642
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1981
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 40
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2245
Polecam.
Odsłon: 433
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 642
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1981
Składniki
Przygotowanie tarty rozpocznij od wymieszania masła i mąki, aż do uzyskania drobnych grudek. Dodaj sól, jajko i szybko wszystko zagnieć. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, minimum na godzinę. W międzyczasie natłuść formę do tarty o średnicy 24 cm. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką.
Wyłóż formę ciastem, podziurkuj widelcem i przytnij wystające brzegi. Włóż ponownie do lodówki na godzinę. Po tym czasie przykryj ciasto papierem do pieczenia, a następnie obciąż np. fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem. Piecz około 10-15 minut z obciążeniem w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ciasto możesz także upiec bez obciążenia przez 5 minut. Gdy ciasto zacznie się lekko złocić, będzie to sygnał, że jest gotowe.
W czasie, gdy ciasto będzie się piekło, masz chwilę na przygotowanie nadzienia. W tym celu drobno posiekaj cebulkę i umyj cukinie. Nie musisz ich obierać ze skórki. Pokrój je w cienkie plasterki lub półplasterki. Na patelni podsmaż na oliwie cebulkę, aż się lekko zeszkli. Dodaj cukinię i wszystko smaż, aż do zarumienienia. Przypraw solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka ze śmietanką. Do masy dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową i tymianek. Wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż podsmażoną cukinię i całość zalej śmietanką z jajkami i startym żółtym serem. Na wierzchu możesz ułożyć pozostałe plastry cukinii oraz drobno pokrojony ser feta. Piecz całość przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do momentu, aż nadzienie się zetnie.
Tartę z cukinią możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.