Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś obiadek klasyczny choć z lekka wymyślony prze zemnie a mianowicie dodałam do kotletów wody gazowanej i powiem wam że zaskoczyłam sama siebie, nie spodziewałam się że wyjdą tak smaczne. Jak to mówią klasyk najlepszy. Jakoś ostatnimi czasy brak mi weny na gotowanie ale to raczej spowodowane częstym bólem mojej głowy no nic nie poradzę gotować jednak trzeba.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Do miski dodać mięso mielone wieprzowe, bułkę tartą, całe jajko, przyprawę swoja ulubioną z solą oraz cebulę pokrojoną w kostkę i wodę gazowaną. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
Wyrobione mięso ze wszystkimi składnikami formować kotlet, obtoczyć całe w bułce tartej. Na patelnie dużą wlać oleju tak aby zakryło dno patelni, ułożyć uformowane i obtoczone w bułce tartej kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Jak już mamy po smażone wszystkie kotlety wtedy do nich dodać przegotowana wodę mniej niż pół szklanki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, przekręcając kotlety do czasu aż wyparuje woda i zrobi się sosik widoczny na zdjęciu. Tak przygotowane zdjąć z ognia.
Kotlety podałam z ziemniakami młodymi polanymi sosem z kotletów, oczywiście kotlety i surówka z czerwonej kapusty z cebulą i olejem. Kotlety za sprawa wody gazowanej w środku wyszły wilgotne a z wierzchu chrupiące. Ja zawsze podduszam kotlety ponieważ bardziej nam smakują i są puszyste.