Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mniam, te buraczki to po prostu smak dzieciństwa! Chyba tak właśnie przygotowywała je moja mama, ale nie pamięta, pytałam...
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Buraki rozdrobnij w dowolny sposób, ja starłam je na małych oczkach tarki, tych, które pozwalają na uzyskanie miazgi. Podgrzej w odpowiednio dużym rondlu, w razie potrzeby dolewając bardzo niewielką ilość wody. Teraz dodaj pieprz i sól do smaku oraz świeże masło, wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj dalej.
Śmietanę rozmieszaj z mąką. Dodaj do gotujących się buraczków. Całość podgrzewaj w rondlu na średnim ogniu, cały czas mieszając – aż do momentu, gdy masa stanie się kremowa i zgęstnieje.
Pod koniec możesz krótko zblendować wszystko, jeśli chcesz, aby cząstki buraków w jarzynce były jeszcze mniejsze, a masa jeszcze bardziej kremowa. Ale niekoniecznie. Gotowa jarzynka jest apetycznie różowa i bardzo smaczna!