Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na szybką i dietetyczną surówkę? Wypróbuj naszą propozycję na prostą surówkę, która jest bardzo smaczna i doskonale pasuje jako dodatek do grillowanego kurczaka czy pieczonej ryby.
Składniki
Przygotowanie dietetycznej surówki rozpocznij od znalezienia odpowiednich warzyw. Przygotowując surówkę warto postawić na warzywa dobrej jakości, by gotowe danie było smaczne i bogate w cenne wartości odżywcze.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do miski z marchewką. Ogórki pokrój cienko w półtalarki i dodaj do miski z resztą warzyw.
Z kapusty pekińskiej zdejmij wierzchnie liście i posiekaj ją drobno. Dodaj do niej nieco soli i wymieszaj, po czym połącz ją z pozostałymi warzywami.
Surówkę dopraw pieprzem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Skrop oliwą z oliwek. Możesz użyć też dobrej jakości oleju — w przypadku tej surówki ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie nieco oleju z czarnuszki (najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać efekt, gdyż ma intensywny smak) lub łagodnego oleju słonecznikowego.
Surówka smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy ją 2-3 godziny przed podaniem. Po przygotowaniu surówki, wstaw ją do lodówki i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.