Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni na słono będą ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych lub wytrawnych naleśników. To idealny, sezonowy obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Przygotowany wcześniej miąższ z dyni musisz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbij jajka. Oddziel żółtko od białka. Nie wyrzucaj białka, ponieważ będzie Ci również potrzebne. Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj masło i ucieraj składniki, do momentu aż zbieleją. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je, aż powstanie sztywna piana. Możesz to sprawdzić, przewracając miskę do góry dnem. Jeśli zawartość pozostanie na swoim miejscu, nie będzie spływać, to znaczy, że białka są już gotowe.
Startą dynie dodaj do żółtek, następnie wsyp mąkę i dorzuć imbir. Nie zapomnij o przyprawach. Na sam koniec do całości dodaj pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby podczas mieszania nie opadła masa. Weź łyżkę i wyjmuj z miski porcje ciasta, nakładając je na rozgrzaną patelnie. Pamiętaj, aby wcześniej wylać na nią olej. Kiedy jedna strona się zetnie, przewróć placek na drugą i dosmażaj.
Gotowe placki wyłóż na talerz. Możesz podawać je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym lub same wedle własnego uznania. Placki można również udekorować koperkiem, jadalnymi kwiatami lub innymi ziołami. Danie podawaj delikatnie przestudzone.