Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni na słono będą ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych lub wytrawnych naleśników. To idealny, sezonowy obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4473
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1494
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 434
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4473
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1494
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 434
Składniki
Przygotowany wcześniej miąższ z dyni musisz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbij jajka. Oddziel żółtko od białka. Nie wyrzucaj białka, ponieważ będzie Ci również potrzebne. Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj masło i ucieraj składniki, do momentu aż zbieleją. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je, aż powstanie sztywna piana. Możesz to sprawdzić, przewracając miskę do góry dnem. Jeśli zawartość pozostanie na swoim miejscu, nie będzie spływać, to znaczy, że białka są już gotowe.
Startą dynie dodaj do żółtek, następnie wsyp mąkę i dorzuć imbir. Nie zapomnij o przyprawach. Na sam koniec do całości dodaj pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby podczas mieszania nie opadła masa. Weź łyżkę i wyjmuj z miski porcje ciasta, nakładając je na rozgrzaną patelnie. Pamiętaj, aby wcześniej wylać na nią olej. Kiedy jedna strona się zetnie, przewróć placek na drugą i dosmażaj.
Gotowe placki wyłóż na talerz. Możesz podawać je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym lub same wedle własnego uznania. Placki można również udekorować koperkiem, jadalnymi kwiatami lub innymi ziołami. Danie podawaj delikatnie przestudzone.