Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smażonych. Możliwych modyfikacji tego znanego dania jest bardzo dużo, ale wszystkie łączy długi czas przygotowań. Kapustę trzeba sparzyć, obrać z liści, ponownie sparzyć, mięso szczelnie owinąć… Można też jednak zrobić gołąbki bez zawijania! Mają ten sam, klasyczny smak, a są znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu. A dodatkowo smakują równie dobrze w wersji gotowanej, co pieczonej i smażonej.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2195
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 953
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23115
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2195
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 953
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23115
Składniki
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą kapustę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mięso, ryż, jajka, kapustę i kaszę manną. Dodaj sól i pieprz. Uformuj kotlety.
Gołąbki bez zawijania obtocz w mące i smaż na rumiano z każdej strony. Przełóż je na osobny talerz. W dużym garnku wymieszaj ze sobą bulion i koncentrat pomidorowy. Do tak powstałego sosu włóż gołąbki i delikatnie przemieszaj, by całe były przykryte płynem. Gotuj pod przykryciem 50 minut na niewielkim ogniu.
Po tym czasie w osobnej miseczce zahartuj śmietanę, dodając do niej po łyżce sosu pomidorowego z garnka. Kiedy śmietana będzie już dobrze ciepła, wlej całość do gołąbków i delikatnie zamieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gołąbki bez zawijania podawaj z tak przyrządzonym sosem pomidorowym, posypane siekanym koperkiem.