Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wydawać, by się mogło, że gołąbki zawsze muszą być faszerowane ryżem i mięsem. Tym razem pokazujemy inny, bardzo ciekawy przepis na gołąbkowe nadzienie – kompozycja ziemniaków, cebulki i boczku jest doskonała, by zaskoczyć twoich domowników. Wszystko podane na aromatycznym, pomidorowym sosie. Dasz się skusić?
Składniki
Oderwij zewnętrzne liście kapusty (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do gotowania gołąbków). Wytnij rdzeń kapusty i włóż ją do dużego garnka. Zalej wodą tak, by przykryć kapustę. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj, aż górne liście będą miękkie i elastyczne. Liście, które zmiękły, oddziel od główki kapusty nożem lub widelcem i przełóż na talerz. Dalej gotuj resztę kapusty i z pozostałymi liśćmi zrób tak samo.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem na puree. Cebulę obierz i drobno posiekaj, obraną marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, a umyte pieczarki także zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka. Dodaj startą marchewkę, pieczarki i pokrojony w drobną kostkę boczek. Smaż przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Następnie połącz przesmażone składniki z rozgniecionymi ziemniakami, dopraw przyprawami i wymieszaj tak, by farsz stał się gładki.
Możesz zacząć składać gołąbki. Połóż liść kapusty na desce do krojenia lub płaskim talerzu i usuń twardą część liścia kapusty nożem. Na każdy liść kapusty nałóż 2-3 łyżki nadzienia, złóż kapustę „w kopertę”, a następnie zroluj i odkładaj na talerz. Dno dużego garnka (może być ten sam, w którym gotowała się kapusta) wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty i ciasno układaj gołąbki łączeniem do dołu. Zalej całość wodą lub bulionem, wrzuć kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Gotuj gołąbki na małym ogniu przez 45-60 minut, licząc od momentu wrzenia wody.
W międzyczasie przygotuj sos. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, następnie wrzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz. Dodaj goździki i podsmażaj, aż zawartość garnka będzie pachnieć. Dodaj czosnek i po chwili zalej całość pomidorami. Dopraw przyprawami i gotuj na wolnym ogniu, by pomidory odparowały i sos zgęstniał. Jeśli lubisz gładką, aksamitną konsystencję sosu, możesz go dodatkowo zblendować (wcześniej wyjmij goździki).
Na talerzu wykładaj porcję sosu i ułóż na nim gołąbki. Danie możesz podać samodzielnie lub z kromką chleba.