Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dosyć suchych i niezbyt apetycznych ciast drożdżowych? W takim razie na twoim stole powinna zagościć tradycyjna drożdżówka staropolska. Idealnie puszysta, wilgotna i miękka. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
Zacznij od zrobienia rozczynu. Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużego naczynia wlej około 50 ml, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wkrusz drożdże. Odrobinę posól. Całość wymieszaj, zakryj ściereczką i poczekaj około 10 minut aż zaczyn wyrośnie.
Teraz do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru i odrobinę soli. Przelej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko. Wbij jajka. Zacznij zagniatać ciasto.
Kiedy składniki się połączą wlej olej i zagniataj około 15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie gotowe, przełóż je na blachę. Na wierzch poukładaj umyte i pokrojone w kawałki owoce.
Zrób kruszonkę, czyli połącz mąkę pszenną z masłem i cukrem. Posyp nią ciasto. Zostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto drożdżowe około 40 minut.