Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka marynowana siostry Anastazji to bardzo prosty i klasyczny przepis na to, by zamknąć smak tego ulubionego warzywa w słoiku. Cechuje się prostotą wykonania – do zalewy wystarczą 4 składniki w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu papryki pozostają chrupiące i jędrne, nie rozpadają się i przepysznie smakują. Włóż do słoików różnokolorowe warzywa, by nadać przetworom także pięknego wyglądu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1345
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1345
Składniki
Podana liczba składników odpowiada ok. 4 dużym, litrowym słoikom. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w łódeczki lub kostkę i włóż ciasno do słoików. Na wierzch każdego słoika umieść po 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i 1 liść laurowy.
Przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj ze sobą ocet, wodę, sól i cukier. Podgrzewaj na dużym ogniu, ciągle mieszając do zagotowania. Kiedy sypkie składniki się rozpuszczą, zalej wrzącą zalewą papryki.
Słoiki zakręć szczelnie i włóż do garnka wyścielonego ściereczką. Zalej je do połowy wodą i pasteryzuj przez 8 minut. Możesz także pasteryzować paprykę marynowaną siostry Anastazji w piekarniku nastawionym na 110 st. Celsjusza przez 30 minut. Przetwory przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Spożyj w ciągu kilku miesięcy.