Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie pomidorowym to lżejszy i zdrowszy wariant klasycznych kotletów mielonych. Nie wymagają smażenia na gorącym tłuszczu!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 259
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 259
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Zmiel mięso zmiel w maszynce do mięsa (przez sitko o średniej grubości oczkach). Posiekaj drobno cebulę. Podziel bułkę na mniejsze kawałki i zanurz w mleku. Po kilku minutach odciśnij z jego nadmiaru namoczone pieczywo.
Połącz w misce składniki na pulpety – mięso, cebulę, namoczoną bułkę, rozkłócone jajko i przyprawy. Wyrób na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z niej kilkanaście kulek.
Pokrój drobno drugą z cebul i przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaj czosnek. Wlej na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj zioła, papryki, cukier, pieprz i sól. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, zapraw go skrobią ziemniaczaną.
Ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym. Zalej gorącym sosem. Przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Podawaj pulpety z makaronem, ryżem albo ziemniakami.