Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na marynatę do karkówki na grilla. Mięso, które poleży w tej marynacie jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne. Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 48
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 48
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu i obkładamy pokrojoną w krążki cebulą. Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni. Jeszcze lepiej przygotować karkówkę kilka dni wcześniej i zamrozić ją, wtedy osiąga ona największą kruchość. Tuż przed grillowaniem doprowadzamy ją do temperatury pokojowej i wtedy rzucamy na ruszt.