Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie doskonałe jako zimna przekąska na przyjęcie rodzinne lub w gronie przyjaciół :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 334
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1749
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 345
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 334
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1749
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 345
Składniki
Do mięsa mielonego dodać 2 drobno posiekane cebule, jajko i bułkę wcześniej namoczoną w odrobinie mleka lub wody, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z powstałej masy lepimy małe kotleciki i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką żytnią
Następnie smażymy je i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na durszlak, aby odciekł nadmiar tłuszczu od smażenia).
Pozostałe cebule kroimy w półksiężyce, paprykę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy trochę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy już warzywa się ładnie zeszklą, dodajemy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy i sól oraz pieprz do smaku. Gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Przestudzone kotleciki przekładamy do większej miski i zalewamy przestudzoną zalewą. Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki aby się "przegryzło". Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Tym razem do zalewy dodałem paprykę i przecier pomidorowy, ale nie każdy je lubi, więc można te składniki pominąć i też będzie pysznie :) Do panierki można użyć samej bułki tartej lub mąki kukurydzianej. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)