Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz polskich ziół. Kotlety stanowią dobre źródło białka, witamin i składników mineralnych. Możemy podawać je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z ulubionymi sosami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła (1 część kaszy na 2 części wody). Kaszę studzimy.
Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej pokrojoną drobno paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.
Ugotowane na twardo jajka studzimy, a następnie drobno je kroimy (lub mielimy w malakserze). Do jajek dodajemy ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, posiekane zioła, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej (lub mące). Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlety wspaniale smakują z sosem Tzatziki. Pysznym dodatkiem jest także sos grzybowy (w sezonie polecam kurkowy).