Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już babcie i mamy uczyły nas, żeby nie marnować dobrego jedzenia. Jeśli pieczywo stało się twarde, pamiętaj, że możesz je jeszcze wykorzystać. Świetnym sposobem na niemarnowanie resztek będzie przygotowanie prostego ciasta. Szarlotka z czerstwego pieczywa to wyjątkowy i bardzo smaczny deser. Wypróbuj przepis już dziś!
Standardowej wielkości keksówka
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 61
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 61
Składniki
Dwie łyżki masła rozpuść w rondelku. Gdy będzie już płynne, wlej miód i mieszaj, aż do połączenia. Dodaj mleko, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Gdy mikstura będzie chłodniejsza, dodaj przyprawy (według uznania, ale niezbyt dużo, bo są bardzo aromatyczne). Ewentualnie dorzuć także suszone owoce (nie jest to obowiązkowe).
Do osobnej miski wbij jajka i rozkłóć delikatnie. Przelej do mikstury i całość przemieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Czerstwe pieczywo pokrój w grubą kostkę. Przełóż je do pozostałych składników i dociśnij, aby chleb moczył się w płynie. Odstaw na ok. 5 minut, pilnując, by pieczywo się namaczało.
Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją masłem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Do keksówki włóż namoczony chleb i owoce, po czym zalej je pozostałym płynem. Piecz przez ok. 30-40 minut.
Szarlotka z czerstwego chleba nadaje się do jedzenia na ciepło i zimno. Smacznego!