Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nie do końca jedzenie, trochę bardziej lekarstwo ziołowe, ale pyszne! Tak pyszne, że można je przerobić na smakowitą lemoniadę i wypić po prostu dla przyjemności. Albo dodać jak każdy inny syrop do gorącej herbaty.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Składniki
Świeże igliwie umyj i zmiel w maszynce do mięsa lub rozdrobnij w Thermomixie/Speedcooku/blenderze.
Igły zalej 600 ml wody, gotuj przez 20 minut. Przecedź, ale nie uzupełniaj brakującej ilości wody, która wyparowała. Do wywaru dodaj 200 g miodu (moja sugestia- krótko zagotuj), 100 ml soku cytrynowego lub pomarańczowego.
Dodaj 300 ml wina gronowego (kolor wina będzie miał wpływ na końcową barwę syropu - ja użyłam czerwonego wina) i 60 g gliceryny. Wsyp jeszcze 250 g cukru, wymieszaj wszystko razem aż do rozpuszczenia i odstaw. Przechowuj w lodówce. Zażywaj 4-6 razy dziennie po 1-2 łyżki, dzieci – 2-3 łyżeczki. To dawkowanie na kaszel, do lemoniady użyj dowolnie :)