Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób, które chodziły do podstawówki pod koniec epoki PRL-u, ciepłe lody to niezapomniany smak dzieciństwa. Kupowało się je za kieszonkowe w szkolnym sklepiku albo… w zieleniaku! Takie „lody” były rarytasem – na sklepowych półkach nie było nugatowych batonów, pralinek, ani nawet zwykłej, ale prawdziwej czekolady. Dlatego dziś przygotujmy domowe ciepłe lody wypełnione kruchą warstwą polewy czekoladowej!
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 63
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 643
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 62
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 63
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 643
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 62
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Składniki
Pokrusz do rondelka czekoladę. Dodaj śmietanę kremówkę. Roztop czekoladę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Nalej niewielką porcję przestudzonej, gęstniejącej czekolady do każdego wafelka i rozprowadź ją (ruszając wafelkiem) po ściankach. Rozsyp na talerzu kolorową posypkę cukrową i ustaw na nim wafelki do góry dnem. Wstaw do lodówki.
Roztop w rondelku połowę cukru w soku malinowym – do uzyskania gęstego syropu. Możesz dodać do niego nieco soku z cytryny.
Ubij białka na sztywno w kąpieli wodnej, stopniowo dodając do nich drugą połowę cukru. Następnie – nie przerywając miksowania - wąską stróżką wlej do piany syrop malinowy. Uzyskaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do schłodzonych wafelków z czekoladą.
Udekoruj ciepłe lody resztą posypki i z powrotem wstaw do lodówki. Poczekaj, aż całkowicie się schłodzą. Przed podaniem, ogrzej do temperatury pokojowej.