Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na słynny grecki sos tzatziki. Przygotowuje się go ze świeżych i prostych składników. W Polsce możemy mieć problem z odstaniem prawdziwego jogurtu greckiego, który powstaje na bazie mleka owczego. Z powodzeniem jednak możemy go zastąpić gęstym jogurtem typu greckiego.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.
Do jogurtu dodaj ogórki odsączone z soku, które puściły, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj.
Gotowy sos tzatziki polej z wierzchu oliwą. Podawaj do grillowanych mięs, warzywnych placuszków lub jako przekąskę z chlebkiem pita i oliwkami.