Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa Magdy Gessler zaskakuje dobranymi składnikami. Każdy spodziewałby się grzybów, cebuli i śmietany. Z pewnością zadziwiający jest dodatek zakwasu na żur i wódki. Co ciekawe, alkohol świetnie podkreśla smak prawdziwków. Zakwas z kolei dodaje ciekawego, kwaśnego posmaku, który idealnie równoważy się ze słodyczą śmietanki. Bazą tej wyjątkowej zupy musi być oczywiście aromatyczny i esencjonalny bulion, najlepiej wołowy.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Grzyby oczyść na sucho pędzelkiem i papierowym ręcznikiem. Część pokrój na mniejsze kawałki, część mniejszych sztuk zostaw w całości. Cebule obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj grzyby. Duś je do miękkości. Prawdziwki pozostawione w całości odłóż na bok po uduszeniu. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego zawartość patelni i gotuj całość przez ok. 10 minut. Do bulionu wlej zakwas i wódkę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną. Nie zagotowuj. Przełóż do niej z powrotem grzyby pozostawione w całości. Zupę grzybową Magdy Gessler podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki, z całym grzybem na środku talerza.