Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka jest bardzo smaczne i soczysta, w lodówce można ją spokojnie przechowywać przez tydzień, jeśli wcześniej nie zniknie.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Czosnek obieramy, odmierzamy pozostałe składniki zalewy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy czosnek, zioła i sól kuchenną. Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 2 minutki. Następnie zalewę odstawiamy do wystudzenia, dodając jednocześnie sól peklową. W zimnej zalewie możemy sobie zapeklować świąteczną szyneczkę. Odstawiamy ją na trzy doby w chłodne miejsce, ja czasami przetrzymuję w lodówce. Codziennie zaglądamy do niej, możemy odwrócić. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, zalewamy czystą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od momentu wrzenia wody*. Oczywiście nim woda zawrze można, a nawet trzeba dać większa moc palnika. Ugotowaną szyneczkę możemy studzić w wodzie lub wyjąć od razu i wystudzić na talerzu. * Czas gotowania szynki zależy od jej wagi. Jeżeli szynka będzie ważyła 1 kg to wystarczy ją gotować 50 minut, a jeśli 2 kg to trzeba wydłużyć czas podany w przepisie o 10- 15 minut. Smacznego.