Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe są tradycyjnym, niedzielnym obiadem w milionach polskich domów. Kiedy myślisz, że niczego nowego nie można odkryć w tym daniu, spróbuj przepisu na schabowe Magdy Gessler. Marynowanie w mleku i cebuli, a także użycie smalcu wieprzowego zmienia smak tego mięsa: uszlachetnia go, dodaje wyrazistości. Sam kotlet też jest znacznie bardziej kruchy i soczysty.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 kotlety. Dobrze je rozklep tłuczkiem na wielkość całego talerza i grubość ok. 0,5 cm.
Cebulę pokrój na piórka.
W misce układaj naprzemiennie: cebulę, kotlet, cebulę i tak do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znajdować się cebula. Włóż także ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość zalej mlekiem. Płyn powinien całkowicie przykrywać mięso. Odstaw miskę pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę. W drugim rozbełtaj jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej dość dużą ilość smalcu.
Zamarynowane kotlety wyjmij z mleka i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je solą i pieprzem do smaku.
Mięso panieruj po kolei w: mące, jajku i bułce tartej. Smaż pojedynczo przez 3-5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Schabowe Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.