Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 30
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 547
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5474
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 30
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 547
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5474
Składniki
Opłukane i osuszone surowe i wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jednym, dwoma żeberkami.
Surowe żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kminek, czarny pieprz oraz suszony majeranek, całość gotujemy około 30 minut. Następnie do zupy dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, opieczoną cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną razem z sokiem i gotujemy około 20-30 minut do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie. Tak przygotowaną kwaśnicę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.