Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Pasztet drobiowy
  • Wędliny
  • Przepis na

Pasztet drobiowy

01.04.2025 Odsłon: 18150
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest to trudnym zadaniem. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso oraz kilka tanich warzyw. Sekret idealnego smaku tkwi również w odpowiednio dobranych przyprawach. Poznaj przepis na tradycyjny i prosty w przygotowaniu pasztet drobiowy z dodatkiem podrobów. Receptura pochodzi ze starego zeszytu i do dziś zachwyca wszystkich smakoszy. Gwarantujemy, że nie pożałujesz odtworzenia naszego przepisu na domowy pasztet drobiowy.

Jak zrobić dobry pasztet drobiowy? 

Przepisy na najlepszy domowy pasztet drobiowy mogą się nieco różnić. Najważniejsze jest jednak to, aby zadbać o odpowiednie mięso, powinno być świeże i dobrej jakości. Aby pasztet drobiowy był treściwy, a jednocześnie nie wyszedł suchy, połącz piersi z kurczaka oraz udkami. Pamiętaj, aby przed wrzuceniem udek do garnka z gotującą się wodą, dokładnie obrać je z kostek. Nie żałuj również warzyw, dzięki którym gotowy pasztet będzie lżejszy. 

Jakie przyprawy do pasztetu drobiowego? 

To, jakie przyprawy dodasz do pasztetu drobiowego, zależy od twoich preferencji smakowych. Zazwyczaj do gotowania mięsa i warzyw dorzuca się liście laurowe i ziele angielskie. Natomiast ugotowane i zmielone składniki doprawia się solą i pieprzem. Dobrze pasować będzie również lubczyk, gałka muszkatołowa i papryka słodka. Domowy pasztet z kurczaka będzie również nieco pikantny, dlatego warto dorzucić paprykę ostrą. 

Ile piec pasztet drobiowy? 

Składniki potrzebne do zrobienia domowego pasztetu z kurczaka przed zmieleniem się gotuje, dlatego nie potrzebuje on bardzo długiego "siedzenia w piekarniku". Czas pieczenia pasztetu to około 50 do 60 minut. Pamiętaj, że najlepszy domowy pasztet drobiowy powinien być ładnie zarumieniony z wierzchu, dlatego, zanim wyjmiesz go z pieca, upewnij się, że nabrał złocistego koloru.  

W jakiej temperaturze piec pasztet drobiowy? 

Zazwyczaj zaleca się, aby domowy pasztet drobiowy piec w 180-190 stopniach. Warto uwzględnić tu indywidualną moc piekarnika. 
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu 

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które dbają o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, postaw na przepis na pasztet drobiowy z mięsa z rosołu. Również wyjdzie pyszny i delikatny, a ty oszczędzisz pieniądze. Wystarczy, że część mięsa, które dodajesz do domowego pasztetu, zastąpisz obranym kurczakiem z zupy. Pamiętaj, że nie musisz go już gotować, wystarczy, że dorzucisz go do masy, tuż przed mieleniem.  

Z czym podawać pasztet drobiowy? 

Pasztet drobiowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Możesz także zaserwować go na wielkanocnym lub bożonarodzeniowym stole. Świetnie pasować będzie do niego dżem żurawinowy. Delikatne mięso możesz połączyć z wyrazistym sosem chrzanowym, w tej wersji idealnie sprawdzi się podczas Wielkanocy. 

Błędy podczas realizacji przepisu na pasztet drobiowy 

Jeśli nie chcesz, aby pasztet się kruszył lub wyszedł suchy, powinieneś unikać tych błędów. Najczęstszym z nich jest zbyt długie pieczenie pasztetu, lub ustawienie za wysokiej temperatury. Warto pamiętać, aby podążać za wskazówkami, które znajdują się w przepisie na domowy pasztet drobiowy. Należy także pamiętać, że pasztet powinien zawierać nie tylko chude, ale i nieco tłustsze mięso, dlatego warto dodać do niego udka z kurczaka. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8561

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14287

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1332

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1702

do 30 min 30 min
6
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61251

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1056

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8561

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14287

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1332

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1702

do 30 min 30 min
6
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61251

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1056

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Pasztet drobiowy
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1 kg mięsa z kurczaka (piersi i obrane udka)
  • 500 g podrobów drobiowych
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wody
  • 4 całe jaja
  • 1 czerstwa biała bułka, np. kajzerka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 płaska łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania keksówki
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie pasztetu drobiowego rozpocznij od pokrojenia mięsa na małe kawałki, włóż do garnka wraz z podrobami, zalej wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa (seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę) obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę (wszystkie składniki powinny być zanurzone w wodzie).

2

Przed końcem gotowania dodaj czerstwe pieczywo i poczekaj, aż zmięknie. Odlej bulion do osobnego naczynia (możesz go później wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia.

3

Do miski ze mielonym mięsem wbij 4 jajka, dorzuć słodką i ostrą paprykę, lubczyk, całość dopraw również solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy użyciu dłoni.

4

Keksówki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż mięso do formy. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ponad godzinę.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki