Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet grzybowy jest aromatyczny, swoim smakiem podbije podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a smak przywodzi myśli mojego dzieciństwa.
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 202
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5391
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 239
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 872
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 202
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5391
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 239
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 872
Składniki
Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle klarowanym z cebulką pokrojoną w kostkę. Ja je nie gotuję, bo będą jeszcze pieczone w piekarniku. W ten sposób są bardziej aromatyczniejsze. Odparowujemy ciecz. Odstawiamy do przestygnięcia i mielimy w maszynce do mięsa na sitku 6 mm wraz z namoczoną i odcisnietą bułką kajzerką. Doprawiamy przyprawami, mieszamy. Jeżeli farsz byłby jeszcze zbyt wilgotny, dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Przyprawy powinne być wyraziste jak normalnie, bo grzyby jeszcze wciągną ostrość. Jednym słowem, musimy przyprawy lekko przedawkować. Po upieczeniu smak się wyrówna.
Przygotowujemy keksówki, bo u mnie wyszła jedna duża i jedna mała. Przekładamy masę do wyłożonych papierem do pieczenia formek, wygładzamy powierzchnię i posypujemy górę bułką tartą. Pieczemy 50-60 min w temp. 200°C góra/dół. Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystygnięciu wyjmujemy z foremek i pokrojone, podajemy.