Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w naszych kuchniach. Dlatego też dość szybko nam się nudzi, a pomysły na jego przyrządzanie się kończą. Ten kurczak Magdy Gessler to połączenie delikatnego, białego mięsa i bardzo wyrazistych przypraw, dzięki czemu całe danie nabiera nowego smaku i aromatu. Kurczak jest lekko pikantny i mocno ziołowy, przesiąknięty cudownym smakiem lubczyku i majeranku.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 638
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 208
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 638
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 208
Składniki
Kurczaka dobrze oczyść ze wszystkich stron i od wewnątrz. Pozostaw go do namoczenia przez ok. 2 godziny. Po tym czasie osusz go papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem na jednolitą masę. Natrzyj mięso marynatą od zewnątrz i wewnątrz. Odstaw kurczaka do lodówki na minimum godzinę, choć najlepiej na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Celsjusza. Kurczaka piec na rożnie lub ruszcie przez ok. 1,5 godziny. Jeśli ptak był duży, można czas wydłużyć nawet do 2 godzin.
Co około 20-30 minut podlewaj mięso wydzielającym się sosem. Kurczak Magdy Gessler najlepiej smakuje z dodatkiem aromatycznego sosu i lekką surówką.