Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieloletni, rewelacyjny przepis na pierś z kaczki w pysznym czerwonym sosie z pomarańczą. U nas jest obowiązkowe danie na BOŻONARODZENIOWYM STOLE. Ulubiona potrawa mojej córki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45028
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 805
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45028
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 805
Składniki
Porcja dla 5-6 osób. Piersi opłukać i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę, posypać solą, pieprzem. Przełożyć na 10 minut do lodówki. Na grubszej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć piersi z obu stron ( początkowo skórą do dołu ). Pieczemy do przyrumienienia i powstania chrupkiej skórki. Ja piekłam ok. 14 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Podpieczoną pierś wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny i piec 10-15 minut ( zależy od wielkości piersi ). W tym czasie robimy sos. Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną, miodem, koncentratem pomidorowym, winem i dobrze roztartym czosnkiem. Wszystko przelać do rondelka, podgrzewać, mieszając. Po zagotowaniu gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia , doprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi po krótkim odpoczynku kroć w plasterki.
Podawać ułożone naprzemiennie z plasterkami pomarańczy i polane sosem. Do tego ziemniaczki lub drożdżowy knedel.