Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z ziemniakami i boczkiem to połączenie typowo polskich, tradycyjnych smaków. Ciasto jest miękkie oraz elastyczne. Z kolei farsz ziemniaczany przełamuje słony boczek. Można podawać pierogi samodzielnie albo z kwaśną śmietaną.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 371
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 371
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy przestygną, przeciśnij przez praskę albo ugnieć dokładnie.
Przygotuj boczek. Pokrój go w drobną kostkę, usuwając twardą skórę. Podsmaż na odrobinie tłuszczu (lub całkowicie z niego zrezygnuj). Powinien się zarumienić.
Połącz ugotowaną masę ziemniaczaną z boczkiem. Dodaj odrobinę pieprzu. Wymieszaj.
Na pozostałym tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę.
Mąkę pszenną przesiej na blat. Posól i ręką delikatnie wymieszaj. Wodę podgrzej, aby była ciepła. Podlewaj mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Na koniec dodaj tłuszcz i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Uformuj kulę i przykryj na 10 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój okręgi z pomocą szklanki. Na środku nałóż farsz ziemniaczany z boczkiem. Dokładnie sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie tak długo, aż wypłyną. Odczekaj wtedy 2-3 minuty i odcedź pierogi. Podawaj z usmażoną wcześniej cebulą.