Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane patisony wspaniale prezentują się na stole ze względu na swój nietypowy kształt. Jeśli masz w swoim ogrodzie te ciekawe warzywa, koniecznie przygotuje je na zimę. Marynowane patisony mogą być dodatkiem do dań obiadowych lub samodzielną przekąską. Wybierz tylko drobne warzywa, a będą chrupiące. Większe patisony mają w środku duże nasiona i łatwo stają się miękkie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22668
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4782
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44972
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 771
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22668
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4782
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44972
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 771
Składniki
Przygotuj marynatę: wodę, ocet, sól i cukier wlej do garnka, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Umyj patisony. Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki. Na dno czystych, wyparzonych słoików wrzuć kilka kulek ziela angielskiego, po 2 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku i kilkanaście ziaren gorczycy. Napełniaj słoiki patisonami, a w przestrzenie pomiędzy włóż kilka krążków cebuli. Zalej słoiki zimną marynatą tak, by zakryła poziom warzyw. Jeśli zabrakłoby marynaty – uzupełnij słoiki wodą. Zakręcaj mocno słoiki i pasteryzuj 5-7 minut od momentu zagotowania wody.
Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z patisonami, odstaw na ręcznik i pozwól w pełni zastygnąć. Patisony są gotowe do jedzenia na drugi dzień, lecz możesz też je przechowywać całą zimę w spiżarni lub piwnicy.