Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku babka z zsiadłego mleka. Wychodzi niezwykle miękka, puszysta i wilgotna w środku. Przepis jest banalnie prosty, dlatego warto go zapamiętać. Ciasto można upiec w formie na babkę lub zwykłej keksówce. Można do niego dorzucić świeże bądź suszone owoce.
Forma na babkę, mikser
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2128
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38640
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2128
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38640
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Składniki
Uwaga: wszystkie składniki wyjmij z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do pieczenia powinny nabrać one temperatury pokojowej.
Masło przełóż do rondelka i roztop na wolnym ogniu. Roztopione masło odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlej roztopione, przestudzone masło. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Na koniec do ciasta wlej zsiadłe mleko. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy.
Babkę z zsiadłym mlekiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczona babkę przestudź, udekoruj cukrem pudrem.