Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biały blok z mleka w proszku to smaczna i przepełniona bakaliami wersja oryginalnego bloku czekoladowego, popularnego za czasów PRL – u. Do zrobienia tego bloku możecie użyć swoich ulubionych bakalii, ja dzisiaj zadecydowałam się na wersję z żurawina i pistacjami. Wybrałam te dodatki ze względu na smak, porę roku i piękne kontrastowe kolory.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Żurawinę namoczyć we wrzątku przez okolo 10 minut. Wodę, masło i cukier zagotować na małym grzaniu, cały czas mieszając. Kiedy masa się zagotuje i cukier rozpuści, garnek zdjąć z grzania i dodać mleko w proszku. Całość bardzo dobrze wymieszać tak aby nie było w masie grudek.
Do jeszcze cieplej masy dodać odcedzoną z wody żurawinę, obrane i posiekane pistacje i pokruszone herbatniki. Całość ponownie zamieszać.
Gotową masę jak najszybciej przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki. Masę wyrównać i dobrze docisnąć, aby nie było w niej luk. Gotowy blok odstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał. Smacznego!