Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was przepis na placki ziemniaczane z tzw. "koronką" - czyli chrupiącymi brzegami. Tajemnicą chrupkości moich placków jest sposób, w jaki ścieram ziemniaki. Dodaję też bardzo mało mąki i szczyptę gałki muszkatołowej.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 26
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1162
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 175
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 244
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 26
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1162
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 175
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 244
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce. Na przemian - 1 na najgrubszych oczkach, 1 na średnich - aż zetrzemy wszystkie. Powinny nam powstać ziemniaczane wiórki różnej wielkości. Ziemniaki przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Zwykle przed położeniem pierwszego placka sprawdzam, czy olej jest mocno rozgrzany, kładąc na patelnię jeden wiórek ziemniaczany. Gdy przypiecze się na złoto, ściągam go z patelni i zaczynam wykładać ciasto. Wykładam łyżkę ciasta na patelnię i lekko je rozpłaszczam. Smażę na złoto z obu stron. Następnie odkładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Na patelni mieszczą mi się 3 placuszki jednocześnie. Są mniejsze niż standardowe - ale dzięki temu są bardziej chrupiące i smaczniejsze :)
Smacznego :)