Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańskie burrito robi się w miarę szybko. Burrito to mięso mielone z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryki zawinięte w pszenną tortillę. Ja zapiekłam tę tortillę w piekarniku posypując ją wcześniej żółtym serem. Danie pyszne i niezbyt pracochłonne, jeśli mamy już zmielone mięso. Smakowity farsz zawinięty w rulonik z tortilli będzie wspaniałą przekąską lub sycącym obiadem. U nas znika w tempie błyskawicznym.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 32
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 63
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 65
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 32
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 63
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 65
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Składniki
Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę smażymy
Do cebuli dodajemy zmielone mięso, solimy go i smażymy ok 15 minut do momentu, aż spod mięsa odparuje płyn
Do mięsa dodajemy pokrojone w drobne kawałeczki papryki, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę
Dodajemy passatę i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, mieloną paprykę. Passaty dodajemy tyle, żeby całość nie była płynna, tylko obtoczona w sosie pomidorowym. Chwilę wszystko razem dusimy
Na każdą tortillę nakładamy z boku część farszu, posypujemy startym żółtym serem i zawijamy w rulonik
Tak przygotowane burrito przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Każdy rulonik obsypujemy startym żółtym serem i oprószamy ostrą papryką
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i podgrzewamy, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni
Po wyjęciu każdy rulonik kroimy na pół i serwujemy z salsą pomidorowo-paprykową