Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybki krem maślany z mascarpone, oraz porady jak uratować zważony krem.
Składniki
Przy kremach maślanych bardzo ważne jest by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Jeżeli do ciepłego masła dodamy zimne mascarpone, krem najprawdopodobniej się zważy. Masło i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić by podgrzały się do temperatury otoczenia.
Masło z cukrem ucierałem do białości. (Nie radzę zastępować pudru zwykłym cukrem, cukier za długo się rozpuszcza). Następnie dodawałem do masy mascarpone w kilku partiach i ucierałem.
Gdyby zdarzyło się, że krem jednak się zważył, nie ma co załamywać rąk. Najłatwiej podgrzać go delikatnie! na parze, i ponownie ubić. Powinien bez problemu odzyskać konsystencję.
Krem idealnie nadaje się do ciast, tortów i rolady.