Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własnoręcznie przygotowany chrzan wielkanocny może zagościć na Twoim świątecznym stole. Choć podczas tarcia korzenia możesz wylać kilka łez, zdecydowanie warto! Przede wszystkim masz do dyspozycji słoiczki świeżego i zdrowego chrzanu o ostrym posmaku, bez zbędnych dodatków czy chemii. Doprawisz go też według własnych upodobań.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Aby korzenie chrzanu nie podrażniały Twoich oczu podczas tarcia, możesz włożyć je na godzinę do miski z zimną wodą. Otwórz też okno w kuchni.
Obierz korzenie chrzanu ze skórki i dokładnie umyj. Pamiętaj o tym, aby usunąć też wszelkie uszkodzenia i przebarwienia.
Zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Możesz go też pokroić w drobne kostki, a następnie umieścić w pojemniku blendera i posiekać z jego pomocą. Opcjonalnie korzenie chrzanu umieść w innym urządzeniu, które drobno ściera twarde warzywa, np. malakser z odpowiednią nakładką. Pamiętaj jednak o tym, że zarówno sok, jak i wiórki trzeba ze sobą połączyć. Wtedy chrzan będzie miał intensywny, ostry smak.
Przełóż starty chrzan do miski, a następnie dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj całość, a następnie dodaj wrzącą wodę, aby wiórki napęczniały.
Jeśli chcesz załagodzić smak, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Przełóż chrzan do małych słoiczków i przechowuj w lodówce. Przed użyciem zamieszaj.